Emma

Stressfria söndag
I tisdags kom det - sammanbrottet. Det var då livet kom ikapp på något sett. Allt blev för mycket. Jag är en väldigt aktiv person och vill leva varje dag som om det vore min sista. Jag ska inte ligga på dödsbädden och känna att mitt liv inte har varit fullgjort. Men det finns en baksida också men att vara väldigt aktiv, energin tar till slut slut. Det har varit väldigt intensivt i och med flytten och inte bara nytt jobb och ny bostad utan i en helt ny stad. Och så lite tävlingar på det. Det har byggts på hög, olika saker - faktorer som till slut blev för jobbiga att bära. Då brast det. Det gör det ibland för extrema och aktiva personer. Det är ingen fara för det, vi kommer igen. Så mycket har jag lärt mig genom livet att jag vet att jag kommer igen! Men ett riktigt sammanbrott gör en trött, det kräver vila. Idag har jag äntligen fått återladda mig. 
 
Jobbet är jätteroligt och det går bra. Jag trivs där. Men det blir långa dagar för en som tidigare studerat på distans i tre år och sedan ska man hinna äta, sova och ta hand om hästen. Oftast blir maten och sömnen bortprioriterade och inte hästen när jag har tajt att hinna med... Jag måste hitta en struktur men ibland tar det tid. Jag gillar mina kollegor på jobbet, det är härlig stämning och alla hjälper varandra då det behövs. Tyvärr är det tre härliga tjejer som har flyttat och lämnat mig med alldeles för kort tid i deras bekantskap. Det känns lite tråkigt. Men de andra finns kvar. 
 
Idag har jag haft en ledig dag. Det behövdes! Jag lovade mig själv att inte stressa och för att undvika det lovade jag att inte boka in något med någon idag. Istället har jag bara ägnat mig åt mig själv och det som jag vill göra utan någon tid att passa. Jag började dagen tidigt med att tvätta. I tvättstugan finns fyra maskiner och jag lyckades tvätta sju tvättar allt som allt denna morgon. Under tiden har jag handlat, städat och diskat. Hann med att stöda i hela lägenheten vilket kändes bra. Mindre stress med en städad lägenhet. Före lunch gick jag och Våfflan ut och plockade blåbär och hallon i skogen. Dessa gjorde jag sedan hallonmuffins och blåbärspaj av. Jag hann sitta och njuta en stund på balkongen med en hallonmuffins och en Shakespeare innan det var dags att åka till Guzzman. Nu är jag hemma igen och håller på att laga en broccoli- och fetaostpaj till middag innan jag åker vidare till nästa stall. Skönt inför veckan med matlådor. Gjorde hemmagjord pizza igår också så nu är frysen laddad. Nu ska jag ta mig igenom veckan som kan bli tuff med långa jobbpass och tävling på lördag. Men sedan är jag ledig i en vecka! Ska bli skönt. Kanske jag hinner landa lite mer och vem vet, jag kanske får hit besök då också. 
Morgonstund en ledig dag
Hallonmuffins
Något skum blåbärspaj
Lilla myshunden 
 Broccoli- och fetaostpaj
En (inte helt) vanlig måndag
Igår var det måndag. Starten på veckan. Jag kände mig trött efter helgen. Det är väl ändå inte meningen, på helgen ska man ju vila upp sig för att sedan orka jobba hela veckan. Jag använder helgen för att göra allt det som jag inte hinner annars. Denna helg åkte jag upp till Umeå med bilen och bytte till en annan. Nu kör jag mammas och pappa har köpt min gamla. Sedan har vi städat och målat i lägenheten så nu är den klar för försäljning. Det känns bra. Det är dags nu. Gårdagen startade vid 7:30, tre timmar innan jag skulle börja jobba. På den tiden hann jag tvätta fyra tvättar (i fyra maskiner) och torka dem, handla frukost, åka till Birsta och fixa spån till Guzzman och hundmat till Våfflan, duscha och äta frukost. Lönen hade kommit (hurra) och den försvann lika fort då jag satte mig ner och gjorde lite räkningar. Det är inte lätt att vara nyexad student... Ännu svårare att stå med två lägenheter, vilket innebär två hyror och två lån. Det drar iväg. Hur ska man egentligen klara sig som fd student. Halvt bidrag från CSN i maj, sedan halv lön i juni. Man ligger ju efter redan då. Det är nog inte meningen att man ska ha häst under tiden. Tråkigt man nu blev det så. Jag känner att allt nog ordnar sig när lägenheten i Umeå är såld. Jag får försöka hålla ut ett litet tag till. 
 
I ett förvirrat ögonblick mitt i allt igår morse så gick jag in i huset, tog två trappor upp och satte nyckeln i låset. Den gick endast in halvvägs. Vad nu då? Tänkte jag och mindes att jag hade bråttom ut och att nyckeln hade hakat fast lite då jag skulle dra ut den. Kunde det ha orsakat att det nu inte gick att få in nyckeln. Jag fick mer eller mindre panik och försökte förgäves lirka in nyckeln där jag stod med matkasse och hund och tvätt... Ska jag måsta ringa vicevärden och säga att jag inte kommer in och så måste de byta lås ochså tar allt en jäkla tid och jag måste jobba...? Då upptäckte jag att det stod ett helt annat namn än mitt på dörren. Jag hade gått in i fel hus! 
 
Jag har hunnit ha lite besök här i Sundsvall. För två veckor sedan passerade mor och syster då de körde från Kilafors till Umeå. Det bjöds på fika och visning av min fina lägenhet. Samma dag kom faster och kusin på besök och övernattning. Vi åt en mysig middag på stan, ett ställe som heter APA och serverar burgare. Väldigt gott. Vi hann med att titta lite på stan också både på kvällen och på morgonen efter innan deras buss gick och jag började jobba. Det var trevligt att ha dem här. 
Jag och kusin-vitamin
 
Helgen därefter kom syrran och en kompis ner och stannade fredag till söndag. På fredagen jobbade jag och sedan åkte vi till stallet och jag hoppade Guzzman på sjöbanan. Lite spänt men det gick bra. På lördagen gick vi ner till stan och åt hotellfrukost på Knaust frukostbuffé innan jag började jobba. Det var gott och sedan kändes det som att jag aldrig skulle behöva äta igen. De åkte ut till stallet och tog hand om Guzzman och sedan på kvällen gick vi ut och åt på APA och drack drinkar på RÅ. En trevlig kväll som inte blev alltför sen. Dock blev det en konstig natt då jag först vaknade av att det spöregnade. Mindes att tjejerna glömt att veva upp rutorna på min bil under dagen så jag sprang ut vid 3-tiden och gjorde det. Sedan vaknade jag igen vid kl 6 av att det åskade. Åskan var nära, jag har nog aldrig upplevt den så nära förut. Jag trodde det var krig utanför fönstret eller att en lastbil packad med sten hade kört omkull. Men det var bara lite åska. Morgonen blev seg och vi tog oss efter frukost ner på stan och åt lunch. Sedan åkte de hem med tåget och jag åkte till stallet. 
Burgarna från APA
Jag och Elin med våra drinkar
 
I fredags kom pappa ner en sväng över dagen. Vi åt lunch på stan, sedan var vi en snabbis på stallet och sedan körde vi hem till Umeå med min bil. Trevligt att pappa fick se mitt jobb och min nya lägenhet också. I Umeå sov jag första natten hos mamma. På morgonen fick jag prova hennes nya häst, en 16-årig rutinerad valack som tävlat upp till intermediär med placeringar. Nu har han blivit tanthäst och ska bo hos mamma. De är sakta men säkert på väg att komma i form tillsammans och kanske får vi se dem på tävlingsbanorna snart. Efter det åkte vi till min lägenhet för att måla och städa ett tag. Mamma åkte innan jag var klar men jag fick sällskap av bästa Sanna och Hanna en stund på slutet. Jag hann med en snabbvisit till Hippo innan jag körde ut till stugan för middag med pappa, farmor och farfar. Det gäller att ligga i och träffa alla när man väl är i stan. Efter en god middag skulle jag och pappa åka båt men vi fick inte igång motorn så kvällen avslutades traditionellt med en James Bond-film istället. På morgonen åkte jag ut till lägenheten och gjorde klart det sista innan jag körde ner till Sundsvall igen. Jag hann precis motionera två hästar innan det var dags att sova... 
 
Mammas nya häst "NV"
Bryggan och båten
Middagen
En månad i Sundsvall
Tiden går fort när man har roligt. Igår har jag varit Sundsvallsbo i hela en månad. Jag börjar känna mig mer och mer som hemma här. Det är en fantastiskt vacker stad som grönskar och blommar för fullt. 
 
Har gjort en kraftansträngning med lägenheten i helgen och packat upp det sista så nu är den riktigt trevlig utan alltför många flyttkartonger överallt. Trivs väldigt bra, det är ett superfint område. Dock är det en mördarbacke som jag måste ta mig uppför på vägen hem från jobbet. Men jag blir väl vältränad då. Det tar bara 15 min att gå mellan lägenheten och jobbet som ligger mitt i stan. Jättelyxigt! I fredags gjorde jag pizza i min ugn. Vegetarisk pizza med fetaost, oliver, kronärtskockor och paprika. Den blev supergod! Nu har jag flera matlådor till veckan. I lördags gjorde jag kladdkaka också. Så underbart med ugn! Passar bra då mamma och syrran styr förbi och fikar idag en sväng på deras väg mellan mormor och Umeå. Sen i eftermiddag kommer kusin och faster för att besöka mig. 
Pizzan
Kladdkakan
 
Guzzman har haft det bra i veckan. I måndags fick han en promenad i skogen och sedan skuttade vi lite små hinder på tisdagen. På onsdagen tajmade vi så att vi kunde vara på den fantastiska sjöbanan. Han var lite spänd där men skötte sig superbra ändå. Vi jobbade med piruetter, byten och sedan samlade jag mot passage några steg. Superduktig är han! I torsdags red vi träning för Åsa Enqvist för första gången. Det var väldigt nyttigt då jag inte tränat för någon sedan mars tror jag.Fick hjälp med sitsen och fick ihop honom ordentligt i en högre form med väldigt aktiva bakben. Superfin! På fredagen fick han vila igen och sedan tog vi ett dressyrpass på hoppbanan i lördags och försökte fortsätta fokusera på sitsen och formen. Det gick ganska bra men Guzzman var lite spänd. Efter det på lördagen så fick jag rida stora Zantino på 180cm över manken. Han var riktigt trevlig. Lätt att sitta på med jättehärlig galopp och lätt i handen. Det var kul! Dock var han inte så stark och orkade bara en kortare stund. Men han är bara 6 år också och inte riden så många år. 
 
Igår hoppade jag och Guzzman. I kontrast till lördagen så var han jättelugn och avslappnad. Jag började hoppa på ett räcke med bom ett galoppsprång framför. Det höjde vi till 1 meter och Guzzman bara klev över. Sedan hoppade jag en oxer med bom framför i andra varvet. Den fick bli 85 cm som högst. Guzzman är ju en klippa! Väldigt nöjd med det så idag får han ta det lugnt och har bara fått vara ute och äta gräs. Kvällen igår avslutades ute på Stall Frieser där de har ett sto med föl och två hingstar, alla friesrar. Otroligt vackra hästar! Och så lugna och vänliga. Igår hälsade vi bara på dem men idag ska vi ut och galoppera med hingstarna vid lunch. Blir ju en dröm som går i uppfyllelse! 
Spännande utsikt från sjöbanan tycker Guzzman 
Stora Zantino
Jag och Guzzman hoppar 1 meter
Jag med frieserhingsten Hayco