Emma

Årets hoppdebut ute
Efter dressyrtävlingar brukar vi oftast gå ner på sparlåga med dressyren någon vecka. Såvida det inte är tävling igen helgen efter. Det innebär att vi gör andra roliga saker ett tag. Det är en uppladdning inför en dressyrtävling och då bryts vårt i vanliga fall väldigt varierande schema mot mer fokus på bara dressyr. Därför blir det mindre dressyr veckan efter. I måndags fick Guzzman vila efter söndagens tävling. Även om han inte gått speciellt hårt eller åkt speciellt långt så brukar det ofta bli vila eller en promenad dagen efter. Det förtjänar han efter tävling, oavsett prestation. På tisdagen blev det sent och var väldigt tråkigt väder. Då fick det bli longering i ridhuset utan inspänning. Han var lite spänd men väldigt lydig. Skönt att röra kroppen lite fritt. När vi kom ut ur ridhuset blev han dock en eldsprutande drake! Jag vet inte vad det tog åt honom men han började passagea med svansen rakt upp och låta som att han sprutade eld. Vi gick på stallplanen tills han lugnade sig. 
 
Jag hade tänkt att det skulle passa bra med lite hoppning, helst utomhus, på onsdagen. När erbjudandet kom om en plats på hoppträningen för Maggan så blev jag sugen. Men också väldigt tveksam. Har bara hunnit rida Guzzman två gånger på hoppbanan och båda gångerna var han jättebusig. Till slut tog jag ändå platsen. När jag kom till stallet såg jag att det var mycket rörelse runt hoppbanan. Jag blev osäker och funderade på att rida inne själv istället men efter att ha pratat med Maggan om min osäkerhet så bestämde vi att jag börjar på hoppbanan och ser hur det går. Det gjorde jag. Guzzman var laddad, som förväntat. Vi började lugnt med uppvärmning. Maggan har alltid (iaf då jag varit med) så bra uppvärmningar bestående av bom- och sockerbitsövningar. Hästarna är alltid redo för de högre hindren sedan. Istället för att börja med några skitsprång på hinder för att de inte är ordentligt framme. Nu hoppar ju iofs inte jag och Guzzman så högt men jag gillar upplägget. Få bra språng känns bättre än många dåliga. Denna gång var det två upphöjda bommar som vi började i skritt på, sedan trav och till sist galopp. I traven hoppade han över de små bommarna och i galoppen bockade han efter. Han var riktigt busig och lite svår att kontrollera. Men jag satt ganska stadigt i sadeln trots bockarna. All träning på nertramp har gjort resultat. Efter framridningen hoppade vi några språng på ett räcke och några på en oxer. Det var mer än jag trodde att vi (jag) skulle klara men Maggan har en fantastisk förmåga att få mig att våga mer än jag egentligen gör. Jag är väldigt nöjd. 
 
Nu har Guzzman fått en microvila i fyra dagar efter en promenad längs vägen i torsdags. Sedan är vi på gång igen och hoppas starta vår andra hopptävling i maj i Ånge. 
Jag och Guzzman hoppar 
Tävling med laddad Guzzman
Idag har jag och Guzzman varit ner till Hudiksvall på dressyrtävlingar. Uppladdningen blev inte som vi brukar. Vi brukar vila tre dagar, ibland fyra dagar, innan. Två dagar innan rider vi ett ordentligt dressyrpass där vi trimmar igenom alla rörelser och moment och dagen före brukar vi bara jogga i mjuk rund form. Denna gång blev det på ett annat sätt. Vi hade vila i onsdags, sedan red vi dressyr på utebanan i torsdags. I fredags hoppade vi. Första hoppningen sedan smällen mot huvudet. Vi brukar inte hoppa just före tävling men denna gång passade det bra. Vi hade två räcken på diagonal som vi tog några gånger. Det gick superbra. Igår red vi dressyr i ridhuset. Det var storm ute och det knakade och lät i ridhuset. Guzzman var på tårna men skötte sig riktigt bra. Kunde genomföra fina skolor och seriebyten. En vecka före brukar vi rida igenom programmet för att sedan veta vad vi ska fokusera på under veckan inför. Det har vi gjort, vi red igenom det två gånger förra fredagen och han kändes superfin. Vi har mest fokuserat på serier och då bara gjort i vart 4:e som det är i programmet. 
 
Vi deltog i MsvB:5 som är omgjord för i år, förra året startade vi det gamla programmet en gång. Först fick vi den preliminära starttiden 19:03 men sedan blev den fasta tiden 17:06. Skönt tyckte jag. Morgonen fick bli lugn och sedan åkte jag till stallet vid lunch. Jag hade väldigt bra flyt med allting, inget som krånglade, så vi kom iväg i god tid. Väl i Hudiksvall var det storm. Jag fick en känsla av att det inte skulle bli optimalt för min känsliga häst med blåsten. Det var det inte... Han var laddad på framridningen som var ute, han kastade med huvudet när de andra hästarna galopperade, drog i ett hörn och stannade och stirrade när det rörde sig nere på stallplan. Samtidigt var han bitvis väldigt fin också. Jag samlade honom mycket, för att kunna hålla energin kontrollerad. Han kunde verkligen sätta sig i piruettgalopp, jätteduktig. Tävlingen var inne i ridhuset. Där fanns det fyra läskiga dörrar och publik på domarkortsidan där det tydligen var nödvändigt att springa med huvudet rakt upp. Det var inte lätt. Vi drog på oss några 5:or där han skyggade men vissa moment lyckades vi ändå med. Travskolorna var rätt trevliga och bytena är han duktig på. Det som jag tyckte var bäst var serien med tre byten i vart 4:e, den satte vi riktigt fint och vi fick en 7:a för det. Är också nöjd med överstrykningen där vi fick 6,5, inte illa då man sitter på en häst som skuggar. Det var långt ifrån vårat bästa framförande men vi fick ihop 63,19% vilket jag är väldigt nöjd med. Guzzman håller en bra nivå trots missar, blir nog bra inför utomhustävlingarna - han brukar vara bättre då. Planen var att detta skulle bli sista "kavajklassen" för i år och att resten skulle ridas i frack (MsvA och st Georges) men detta program var så roligt att jag kanske måste prova det igen. 
 
Förutom själva ridningen så har Guzzman, som vanligt, skött sig exemplariskt. Det var ingen lätt dag att åka ensam då allt blåste. Det var jobbigt att sadla och så men Guzzman gör det så lätt för mig. Helt fantastisk är bara förnamnet. Så lätt att lasta på och ur och göra iordning bredvid bilen. Nu blir det en lugn vecka och sedan kör vi på inför MsvA i maj. 
Invigde turkosa kavajen 
Sporrämmar som matchar stövlarna 
Bus-Guzzman 
Tänk om
Tänk om, bara tänk om...
Tänk om jag redan har allt? 
Alla pratar om vad man behöver,  vad man borde behöva.
Man måste ha någon att dela livet med.
Man måste ha en partner.
Men tänk om jag redan har det.
Någon att älska villkorslöst, oändligt.
Någon att dela livet med. 
Tänk om livet inte är mycket mer än såhär. 
Är det så illa att vara nöjd med det man har? 
Är det så konstigt att välja att dela livet med någon som inte är människa? 
Någon som aldrig ljuger, aldrig bedrar, aldrig sårar. 
Jag älskar Guzzman.
Han är det bästa som finns i mitt liv. 
Han är mitt allt.
Ja, tänk om det faktiskt är så att jag redan har allt? 
Jag ska sluta söka och börja njuta av livet.