Emma

Hästarna intar Göteborg
Jag fick lyckan att få möjlighet att åka ner till Göteborg och uppleva några dagar av EM i ridsport som arrangerades där. Och vilka dagar sedan! Vilken stämning, vilken hästfest. 
 
Jag anlände, efter nästan 9h resande med buss och tåg, på fredagsmorgonen lagom för att hinna svänga förbi "Heden" (där all shopping fanns) innan vi tog oss till Ullevi där tävlingarna hölls. På heden fanns det mycket kul. Shopppingmarknaden som jag ändå var lite besviken på, det var inte så mycket som jag hade förväntat mig. Kanske lika bra då jag ändå inte skulle ha råd. Det som jag hade laddad mest inför var att prova de mekaniska hästarna för att prova på. Det fanns en dressyrhäst som kunde känna hjälperna och till och med kunde galoppombyten. Den var väldigt bekväm och man kände sig som hemma. Det fanns en montéhäst där man fick prova monté som alltså är som trav fast utan vagn och med ryttaren på ryggen istället. Det viktiga var att hålla stöd i munnen. Jag misslyckades verkligen då jag vill lätta av handen hela tiden så den galopperande väldigt mycket för mig. På samma sätt fick man prova att vara jockey på en galopphäst. Det gick över förväntan måste jag säga. Jockeysitsen är väldigt långt ifrån dressyr. Slutligen fanns det en häst som hette Rock on Ruby där man fick utmana balansen då själva hästen var byggd som en vippbräda. Om man inte satt i balans så vippade hästen framåt eller bakåt. Det gick över förväntan tycker jag och jag hittade ganska snabbt balansen. Vi fick också sitta på en slags sensorfilt som kände av hur jämt vi sitter och hur vi sitter. Jag satt väldigt jämt på båda sidorna, tror det var 50,3 på ena och 49,7 på andra. Lite trång i höftböjen men det visste jag om. Jag trodde också att det skulle vara ojämnare än så. Positivt överraskad. Shoppingen för mig blev väldigt blygsam, ett nytt snyggt pannband med guldstenar och tre par ridsockar. Jag har ändå allt jag behöver. 
Dressyrhästen 
Montéhästen 
Galopphästen
Balanshästen Rock on Ruby 
 
Dressyren gick både fredagen och lördagen och det var individuella omgångar, andra omgången och finalen i EM. Tidigare i veckan delades lag-medaljerna ut och då tog det starka svenska laget brons. Fantastiskt bra. De andra omgångarna bjöd på väldigt fina hästar och fantastiskt fin ridning. Både Hester och Werth är ju outstanding ridmässigt. Så mjuka i kontakten och så rutinerat korrekt utförda ritter. Verkligen förebilder! De har dock inte finast hästar enligt mig men de visar upp dem så bra att de ändå inte finns mycket att anmärka på. Det fanns också några yngre ryttare i startfältet som verkligen fick visa upp sig. Svenska Nilshagen bjöd på fantastiska ritter med Dante som verkligen visade fin kvalitet. Hon var bästa svensk i ett annars väldigt rutinerat lag med både Tinne och Patrik som båda gjorde fina ritter. Även Tyskland hade en ung ryttare, Rothenberger endast 22-23 år, som gjorde fantastiska resultat och tog individuellt silver i finalen. Hästen Cosmo tyckte jag var den finaste i hela startfältet. Det fanns också en österrikisk häst som jag tyckte var riktigt fin. Alla omgångar vanns av Werth tätt följd av Rothenberger i finalküren där han tyvärr fick en miss i 1orna (som troligast kostade honom segern). Trevligt att få se Hester på fjärde plats och svenska Nilshagen på femte plats. Inspirerande. 
Jag och mamma laddar inför dressyrfinal på ett soligt Ullevi 
 
På fredagen reds tredje omgången i hoppningen och lag-medaljerna skulle delas ut. Endast en ryttare hade 0 fel - Sveriges fantastiske Peder. Svenska laget ledde och hade guldläge inför omgången. Första svensken var von Eckermann som med sin fina Mary Lou nollade med en fin ritt. Tyvärr fick Baryard problem och hästen började sprattla över hindren. Malin valde klokt att avbryta - någonting var inte som det skulle. Det bidrog till en oerhörd spänning då guldläget plötsligt blev väldigt hotat. Italienarna red väldigt bra och två hästar i deras lag var fantastiskt fina. Sist ut i omgången var Peder. Med viss press på sig att han måste nolla för att Sverige skulle ha chans till medalj. Jag tvekade inte en sekund, självklart skulle han och otrolige All In "Allan" nolla, de ser ut att vara i fantastisk form. Efter fjorton språng där hela läktaren höll andan varje gång ekipaget lättade från marken så brast läktaren ut i jubel. Självklart nollade de! Sverige fick ett EM-lagsilver. Idag, söndag avgörs det individuella EMet och fortfarande är det bara en ryttare som har 0 fel, våran bästa Peder. 
Bäst i världen: Peder och Allan 
 
Körningen var också en upplevelse. Framförallt maratonen. Den startade på Heden (där också dressyren gick i fredags och precision går idag) och gick sedan genom stan till Slottsskogen där hindren fanns. Fantastiskt att se alla dessa hästkrafter sammarbeta och lyssna på sin kusk. Jag reflekterade över att jag troligast skulle ha svårt att köra dessa banor med en häst förspänd, de som tävlar har fyra hästar! Det är drygt 2 ton framför vagnen. Och de lyssnar och vill så mycket. Verkligen fantastiskt att se. Det tyckte nog fler än vi för det var otroligt mycket folk som samlats i Slottsskogen. Bra att hästsporten får visa hur stora och populära de faktiskt är och dessutom gör vi det på ett så fint sätt. Vid fotbolls- och hockeyarrangemang på Ullevi tror jag knappast att det är så städat som på hästtävling. Vi applåderar för fin ridning, för fina hästar inte bara för nationalitet eller lag. Kvinnor och män, alla på samma villkor. Vi har en sån respekt för vår sport och för de som utövar den. Vi är inga huliganer, vi slåss och skriker inte. Vi bara njuter! 
 
I skrivande stund så sitter jag på (det försenade) tåget på väg hem och om jag ska sammanfatta och lyfta fram det bästa under mina två dagar i Göteborg så var det då Peder och Allan hoppade. Jag önskar honom all lycka till idag i finalen. 
När man har en häst som heter Guzzman
I söndags var jag och Guzzman i Gävle på tävling. Vi startade Prix st Georges, vår tredje, och målet var att klara 60%. Ett helt rimligt mål efter att har ridit MsvA:1 på över 62% två veckor tidigare. Men vi lyckades inte riktigt med det. Guzzman har varit laddad under veckan inför och vi hittade då inte samma fina känsla som inför Timrå. Väl i Gävle uppförde han sig som den erfarna stjärnan han är då jag gjorde iordning men på framridningen var han laddad. Det är som att det skjuter glädjeimpulser genom kroppen på honom då han kommer in på en tävlingsplats ibland. Han blir jättekänslig. Varje liten rörelse och ljud ger en reaktion. Han var ändå väldigt fin på framridningen trots att han kändes lite ofokuserad. När vi kom in på banan lyckades jag däremot inte kontrollera hans lyckoimpulser. Han drog iväg flera gånger tyvärr. Dock så blir det betydligt mindre utslag än tidigare men det drar ner poängen väldigt. Han är en svår häst med all sin energi men å andra sidan älskar jag också hans energi och positivitet. Men jag klarar inte alltid av att styra den åt rätt håll som ryttare. Miss i travslutorna, miss i galoppsluta, miss i båda serierna men fina öppnor och piruetterna var helt okej. Inga 60% men trots alla missar 57,37% vilket innebär att 60% kommer gå när vi är mer tajmade och har fått mer rutin. Hela tävlingen lägger vi på rutinkontot och förutom själva ridningen (vilket mer beror på mina brister) har han uppfört sig fantastiskt bra. Det blev och ett trevligt och kärt återseende för Guzzman och hans förra ägare som kom och tittade. Kul att få prata om hur han fungerar med någon som verkligen vet och förstår. Kanske var det därför Guzzman blev så glad inför starten, han ville visa upp allt han lärt sig? Fast han älskar att tävla och det är underbart. 
Är man inte bäst så får man vara vackrast (ändå är han alltid bäst i mina ögon)
 
Efter starten blev det vila på måndagen och sedan ett lätt joggingpass på tisdagen. I onsdags la vi på dressyrsadeln igen. Då hittade vi känslan igen, den där mjuka samspelta känslan då han är så lätt och jag nästan bara behöver tänka rörelserna vi ska göra. Vi jobbade lite piruetter,båda halva och hela och de var helt okej. Vi skulle dock behöva en Åsa-träning för att komma tillbaka ordentligt med piruetterna. Sedan gjorde vi serier. De var klockrena. Vart tredje och vartannat. Så fina och jämna, kändes som att jag kunde ha fortsatt med 2orna varvet runt. Sedan tog vi två byten i varje och han tog det på första försöket. Vi gjorde en till som också lyckades. På slutet trampade vi vilket vi har jobbat med en del efter sommarvilan. Vi trampar från skritt och det har funkat bra. Han tog det bra och vi fick till några riktigt fina. Traven vi sedan fick till efter trampet var helt fantastisk. De passen då Guzzman är laddad och svår är helt klart värda när han emellanåt kan vara så underbart fin! Igår gjorde vi gymnastikhoppning med galoppbommar, studs och avslutningsvis ett litet hinder med vattenmatta under. Även då hade vi en mjuk och fin känsla och övningarna kändes så lätta. Nu blir det vila i två dagar då jag åker och kollar på EM i Göteborg.
Den läskiga vattenmattan som vi klarade med lätthet
 
Nästa tävling blir hopptävling i Kramfors där vi ska starta 80cm. Sedan får vi se hur mycket mer tävlande det blir i år. Jag är rätt nöjd med terminen så det kan vara så att vi bara rider en Prix st Georges på Färsta i oktober och sedan satsar på träning för att befästa oss till fler starter i Intermediaire 1 nästa säsong. 
Två klasser i Timrå.
I lördags var det tävling igen, första efter vilan. Guzzman har känts väldigt fin i veckan. Vi har fokuserat mycket på dressyren med trevliga pass både tisdag och onsdag. Före det hoppning på söndagen och promenad i skogen på måndagen. På torsdagen fick han vila och på fredagen blev det ett lugnt pass eftersom att det spöregnade. Men han är fin i spöregn också. Vi valde att starta två klasser i Timrå och istället skippa att åka till Strömsund (långt att köra) helgen efter. 
 
Först startade vi FEI individuella mästerskapsprogram för Juniorer (MsvB). Ett program jag aldrig ridit tidigare vilket gjorde att jag ville starta och valde att gå ner en klass. Hade egentligen inte tänkt rida fler MsvB men den var dessutom nationell och reds för tre domare. Guzzman var lugn och fin på framridningen och sedan fick vi till ett riktigt mjukt och trevligt program utan missar. Jag var riktigt nöjd. Var nog en av våra bättre ritter just då han var så avslappnad och lydig. Vi fick 60,53% vilket jag inte var nöjd med. Vet inte vad domarna dömde ner på men det tyckte inte att det var lika bra som jag tyckte (jag är dessutom partisk). Jag får ta den fina känslan med mig och står verkligen för att jag tycker att det var en bra ritt och i min värld var den värd mer. Men trots allt var jag bara 0,44% ifrån placering. Roligt program var det också och efter debuten i Intermediaire så kändes det lätt. 
 
Andra klassen vi red var MsvA:1 och det blev en jobbig omladdning efter besvikelsen för procenten i MsvB. Dessutom var den för samma domare så först tänkte jag stryka mig. Men jag ringde min kloka mamma som sa att det ändå är känslan som räknas och att vi borde rida MsvA för rutinen. Hon hade så klart rätt så vi red den. Jag snäppade upp tempo och form aningen men Guzzman kändes också lite trött. Vi fick till ett lika mjukt och lydigt program i denna klass. Jag var väldigt nöjd med ritten. Guzzman var lydig och jag red bra, nog vår bästa ritt hittills i MsvA:1. Vi belönades med 62,14% vilket jag är supernöjd med, dessutom för tre domare. Även om vi redan klarat kvalen så är det alltid kul att bibehålla nivån. Målet för ådet var att klara 60%, helst 62% (skrevs inför denna säsong) men nu har vi klarat 62% två gånger. Fantastiskt bra! Fantastiska Guzzman! 
 
Igår fick Guzzman en välförtjänt vilodag och idag har vi galopperat på ängen. Sedan fick Guzzman nya skor och värkande fötter av världens bästa hovslagare. Till veckan blir det lite hoppning också och sedan laddar vi om inför st Georges i Gävle nästa helg. Det ser vi fram emot! 
Nöjda efter MsvB Foto Nea Svensson
Ökad trav i MsvB Foto Nea Svensson
Inför galoppfattning i MsvA Foto Nea Svensson
Snygg matchning